De workshop Hoog Sensitieve kinderen

(Hoog)sensitieve kinderen

Wanneer u begrijpt waarom een kind reageert zoals het doet, zult u waarschijnlijk milder reageren op het gedrag.

Elke ouder of opvoeder van een (hoog)sensitief (gast)kind herkent het wel; een intense reactie op emoties en gevoelens. Ze merken veel bij zichzelf en in hun omgeving op, leven mee, hebben een sterk gevoel voor rechtvaardigheid, zijn sociaal en hebben tal van ideeën. Maar het kind beleeft ook andere kanten. Angst, piekeren, overprikkeling, onzekerheid en vaak onbegrip van anderen. Onbegrip wat zich kan uiten in vooroordeel, hoge of te lage verwachtingen hebben, kinderen die altijd maar verlegen zijn of juist super druk, bangeriken of aanstellers.


Leren wat goed voelt
Ongetwijfeld vraag u zich soms af hoe u in sommige situaties het beste om kunt gaan met de hooggevoeligheid van uw (gast)kind. Als opvoeder ervaart u begrip of onbegrip bij uzelf, het kind of in uw omgeving. Doe ik het wel goed? Begrijpen wij elkaar wel? Of onzeker worden op de reacties van de buitenwereld. Bij het opgroeien hoort het verkennen van grenzen in emoties en gevoelens. Het begrijpen van de emoties van jezelf en van de ander maken de wereld voorspelbaar en veilig. Voor de een vanzelfsprekend en voor de ander een zoektocht. Maar hoe leert u samen wat goed voelt?


6 tips: omgaan met hoog-sensitieve kinderen
Een hoog-sensitief kind heeft een andere aanpak nodig dan kinderen die dit niet zijn. Zo kan het kan moeilijk zijn om grenzen te stellen, omdat je kind al snel in de intense rollercoaster van emoties terechtkomt. Grenzen stellen doe je dan ook op een andere, creatieve manier als je kind hooggevoelig is.


1. Vermijd beschuldigingen
Wanneer je kind iets verkeerd doet, is het een natuurlijke reactie om bijvoorbeeld te zeggen: “Kijk wat je gedaan hebt!” of “Waarom zou je zoiets doen?” Met een uiterst gevoelig kind is het goed om te proberen deze opmerkingen voor je te houden. Als je namelijk dit soort dingen zegt, zal je kind al snel het idee hebben dat hij het slechtste kind van de wereld is. Probeer bijvoorbeeld te zeggen: “Laten we eens kijken of we een andere manier kunnen vinden.” Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar deze kleine verschillen doen je kind echt goed.
2. Wees bewust van je toon
We verheffen allemaal weleens onze stem; iedere ouder verliest soms zijn geduld. Het maakt deel uit van het ouderschap en het mens-zijn. Maar de meest kwetsbare kinderen voelen de woede van hun ouders in hun botten. Zij kunnen er niet om lachen. Dus probeer diep adem te halen – ga desnoods naar buiten en schreeuw alles er uit – en probeer je in het bijzijn van je kind te beheersen.
3. Gebruik geen time-outs
Soms moet je je kind een limiet stellen als de regels overtreden worden. Maar probeer het gebruik van time-outs te vermijden. Extreem gevoelige kinderen hebben namelijk al snel het gevoel dat zij gekwetst of achtergelaten worden. Natuurlijk kan je je kind uit een bepaalde situatie weg halen, maar probeer hem niet te isoleren van jou – jij, die toevallig ook de meest vertrouwde persoon is die hij kent. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om samen met hem naar een andere kamer te gaan. Je wacht dan gewoon tot hij klaar is om terug te keren. Je hoeft niet per se iets te zeggen of te doen, maar gewoon bij hem zijn.
4. Bied keuzes en alternatieven aan
Gevoelige kinderen hebben niet graag het gevoel dat jij alles voor hen bepaalt. Ze willen gehoord worden. Misschien is het daarom een idee om samen huisregels te maken. Uiteraard krijg jij als ouder het laatste woord, maar door alleen maar aan te bieden dat je zijn standpunt zal overwegen, wordt hij gehoord en zal op minder gespannen voet met je staan.
5. Relativeer na een ruzie
In the heat of the moment ben je nou eenmaal geen dikke maatjes met je kind. Dat is logisch. Maar je kunt wel proberen om na afloop van een ruzie een liefdevol punt te maken. Praat later over wat er gebeurde. Je kan het relativeren door bijvoorbeeld te zeggen: “Iedereen voelt zich af en toe niet zo lekker in z'n vel.” Geef hem een dikke knuffel en stel hem gerust door te zeggen dat alles weer goed zal komen.
6. Vergelijk jouw kind niet met andere kinderen
Probeer je er bewust van te zijn dat jouw kind anders is dan andere kinderen. Vergelijk jouw kind daarom ook niet met andere kinderen. Het is te makkelijk om te denken: “Waarom gaat het ergens anders zo veel makkelijker?” Niemand is hetzelfde. En daarnaast zie je een ander gezin slechts een paar minuten van hun leven. Je hebt dus geen idee hoe de opvoeding in real-life verloopt. Je weet wat ze zeggen: ieder huisje heeft zijn kruisje.

Over de workshop:
Hooggevoelige kinderen hebben u dus hard nodig en u kunt uw (gast)kind hierin begeleiden. Het daagt u uit om u te verplaatsen in uw kind en uw eigen emoties en gevoelens . Tijdens deze leuke en interactieve workshop krijgt u opvoedkundige tips en tools die u direct kunt toepassen.

 

Interesse?

Heeft u interesse? Dan kunt u contact opnemen met GOB Bumblebee.

 

Op dit moment zijn er geen nieuwe bijeenkomsten bekend.

De training zal doorgang vinden bij een minimale deelname van 10 deelnemers.

Indien er te weinig aanmeldingen zijn, wordt u hiervan z.s.m. op de hoogte gesteld.

De maximale groepsgrootte is 12. Zijn er teveel aanmeldingen? Dan wordt er later nogmaals een training gepland.

 

Mocht u vragen hebben, dan kunt u een e-mail sturen naar: info@gastouderbureau-bumblebee.nl